15 sparetips til studenter
Som student vil du fort merke at økonomien kniper. Det kan derfor være lurt å gjøre noen små grep, som gir deg en unik mulighet til å spare for fremtiden. Her er 15 tips til hvordan du kan øke sjansene for å lykkes med din økonomi i studietiden.
1. Skaff deg en deltidsjobb
Det kan fort bli stramme budsjetter som student. Start tidlig med å søke deltidsjobber. Se gjerne etter muligheten for en jobb, hvor du i tillegg kan jobbe fulltid på sommeren. Kanskje en jobb innen dagligvare kan være noe for deg?
2. Fokuser på gjenbruk
Må du kjøpe eller kan du låne? Hvis du må kjøpe, så se gjerne etter muligheten for å kjøpe brukt. Bytt klær med venninner, lån bøker på biblioteket eller kjøp dem brukt. Bruk matboks fremfor brødposer og tenk gjenbruk. Slik kan du spare penger samtidig som du tar vare på miljøet.
3. Sett opp budsjett
Sett opp et budsjett med oversikt over hva du få inn av inntekter og hva som går til faste utgifter. På denne måten blir det enklere å finne ut hvor mye du kan spare i måneden, og du får en bedre oversikt over din økonomi. Det kan også være lurt å sette av penger til sparing med en gang lønningen er på konto, slik unngår du å bruke opp alt før du rekker å sette av til sparing. Du kan i tillegg aktivere småsparing, slik at du sparer hver gang du drar kortet.
4. Sett av et beløp i måneden
Her gjelder det å huske på at litt er bedre enn ingenting. Et tips for å unngå å ta fra sparekontoen underveis, kan være å spare i en sparekonto med begrenset antall uttak i året. Eller du kan få pengene til å vokse over tid med å spare i fond.
Nå kan du vinne 10.000 kr ved å spare i fond hos Fana Sparebank. Finn ut hvordan du enkelt kan spare og få pengene til å vokse i fond.
5. Start med ukeshandel
Å handle inn ukentlig sparer deg for unødvendige småkjøp. Det blir enklere å holde oversikt over utgiftene fra handleturen og det sparer matsvinn. I tillegg sparer du vesentlig mye tid på å handle hver dag.
6. Lag matpakke - prepping
Du kan spare mye ved å lage matpakke og preppe mat dagen før. Småkjøp hvor det går 20 kr her og 30 kr der til lunsj og andre mellommåltid, kan fort utgjøre mye om du gjentar dette på daglig basis.
7. Være prisbevisst
Det finnes flere apper og tilbudssider som kan hjelpe deg å sjekke ut gode tilbud. Benytt deg av tilbudene og vær oppmerksom på prisene i de ulike butikkene.
8. Selg unna
Kanskje du fant en del ting når du flyttet, som ikke er brukt på en stund? Selg unna det du ikke bruker. Sett beløpet du tjener rett på sparekontoen din.
9. Kan du bo billigere?
Bor du sentralt vil det naturligvis koste mer enn å bo mer landlig. Regn ut hva som lønner seg med tanke på utgifter til transport kontra å bo mer landlig. Kanskje du til og med har muligheten til å kjøpe bolig? Alternativet kan være å kjøpe bolig sammen med noen.
Vi hjelper deg med lån til bolig.
10. Benytt deg av studentrabattene
Som student får du mange tilbud. Pass på at du benytter deg av tilbudene og rabattkupongene du får ved skolestart. Det kan være overraskende billig å spise ute, gå på kino, klippe håret eller reise billigere.
11. Sjekk opp priser på mobil, bredbånd og strøm
Det finnes mange leverandører, så pass på å ta en gjennomgang av priser på mobil, bredbånd og strøm. Her kan det være mye å spare på å bytte leverandør.
12. Transport
Dersom du ikke bor veldig sentralt, kan det være lurt å sjekke opp i mulighetene for transport. Er kollektivtransport eller bysykkel best for deg og din økonomi? Husk at du får trening “med på kjøpet”, dersom du velger bysykkelen.
13. Spleis på strømmetjenester
Kanskje du og en medstudent kan spleise på strømmetjenestene, som for eksempel Netflix, Tv2 sumo eller lignende. Det blir fort dyrt å ha flere tilganger på ulike strømmetjenester.
14. Tren rimelig
Kan du trene gratis? Løpe en tur ute og bruke egen kroppsvekt er effektive måter å trene på uten å bruke flere hundrelapper på treningssenter i måneden.
15. Fokuser på fremtiden
Husk at selv om økonomien er trang i studietiden, så kan små grep gjøre at du allerede nå kan investere i fremtiden. Når du en dag skal kjøpe bolig, vil du trenge en egenkapital. Spar derfor i BSU når du har skattbar inntekt.
Hos Fana Sparebank får du en personlig rådgiver, som kan finne gode løsninger og er der for deg. Du kan enkelt booke time når det passer deg, med vårt digitale bookingsystem.