6 gode tips til deg som drømmer om hytte ved sjøen
Solen skinner, varmen steker og trærne er grønne. Lukten av solkrem, nyklippet gress og pølser på grillen forteller oss at sommeren endelig er i gang. Noen fyller opp bilen med telt og sovepose, andre foretrekker tur med campingvogn– eller bil. For deg som foretrekker hyttelivet men enda ikke har foretatt investeringen, har vi samlet sammen våre beste tips i jakten på det ultimate feriehus.
1. Velg et område som passer din familie
Noe av det aller viktigste ved valg av hytte er å finne et område som kan tilby det din familie trenger, for å få maks ut av hyttelivet. Hytten kan alltid pusses opp, men området forblir som oftest uendret.
2. Hjerte + fornuft = sant
For mange er hytten et fristed hvor man kan unnslippe den hektiske hverdagen, og bruke kvalitetstid med familie og venner. Derfor er det viktig å følge magefølelsen. Kribler det litt i magen på visning? Ser du for deg at dette kan være et sted hvor familien vil trives? Samtidig må man tenke på kostnader og funksjonalitet. Hvis hytten er lett tilgjengelig kan det være du får brukt den mer, og tenk over at den har god nok plass til de menneskene du ønsker skal være der ofte.
3. Lån og renter
Et fint sted å starte er å sjekke hvor mye du kan låne for, og få et finansieringsbevis fra banken. Finansieringsbevis kan du søke om her. Slik er du klar til å slå til når noe dukker opp. Hos oss kan du søke om et lån til fritidsbolig, eller kanskje låne opp på din egen bolig hvis du har hatt verdiøkning på den, og har ledig sikkerhet. Hvis du skal låne penger til hytte, må du ha 40% egenkapital. Din rådgiver hjelper deg å finne ut av hva som passer for deg.
4. Hyttekostnader du bør være obs på
Kjøper du hytte, dukker det opp noen utgifter som man ikke nødvendigvis har tenkt over. Hvilke kostnader som kommer og hvor dyrt det blir, vil variere etter hvor du kjøper hytte, hvor stor hytten er, og hvor ofte den brukes. Her er noen vanlige hyttekostnader:
Vei og bomutgifter:
Skal du kjøre til og fra hytten medføre ekstra kostnader som vil variere etter hvor langt unna din hytte er og hvor ofte du reiser dit. I tillegg kommer ev. leie av båtplass.
Eiendomsskatt:
Noen hyttekommuner krever eiendomsskatt.
Festeavgift:
Hvis du ikke eier tomten selv, må du betale en årlig sum til grunneier.
Andre kostnader:
Strøm, internett, TV og forsikring vil også generere kostnader. Alt etter hva du selv legger i det. I tillegg kommer variable kostnader, som for eksempel vedlikehold av hytten.
Du finner utfyllende informasjon om kostnader som vedlikeholdsbehov, hytteskatt, strøm, vann- og avløps-ordninger i hyttens prospekt.
Båt:
En ting om gangen. Vi sier ikke du skal kjøpe båt med en gang, men i fremtiden, hvis det føles rett, kan det være kjekt med båt til for eksempel fisking og utflukter. I så fall må man medregne kostnader til båtplass og vedlikehold i tillegg.
5. Hytten trenger også forsikring
Du må forsikre hytten din på samme måte som du forsikrer primærboligen din. Vi hjelper deg med gode råd på veien og kan tilby deg forsikringer gjennom vårt forsikringsselskap Eika Forsikring.
Ta kontakt med oss om forsikring her!
6. Hvordan få råd til hyttedrømmen?
Kanskje oppdager du at det er flere kostnader med en hytte enn du opprinnelig hadde sett for deg. Hvis du tar noen lure grep kan kanskje hyttekjøpet likevel være nærmere enn du tror. Mange har større potensiale til å spare enn de er klar over. Det kan hjelpe å logge inn i nett- og mobilbank og få oversikt over dine mest vanlige forbrukskostnader. Stokk litt om på økonomien, for å frigjøre mer penger til hytten.
Det finnes flere måter å spare litt ekstra:
- Mange kan kutte ned på kostnader til mat og drikke, for eksempel ved å unngå å gå ut og spise, lage handlelister og bruke opp det du har i skuffer og skap hjemme, og kutte ut den daglige kaffekoppen på kafé i en periode.
- Tenk langsiktig. Kjøp en billigere hytte, og legg mer penger i den over tid. Kanskje kan du starte med en enkel standard, og spare over tid til de oppgraderingene du ønsker for at hytten skal bli din drømmehytte? Slik kan du få råd til og glede av hytten på et tidligere tidspunkt.
- Utleie av hytten når du ikke bruker den selv kan også gi mer penger i hytte-potten. Hva med å sette av utleie-penger på en hyttekonto og la den vokse i noen år, før du gjør en større oppgradering?
- Kjøp hytte sammen med familie eller gode venner. Hvis du vil dele på hytten, kan du også dele på kostnadene. Dersom du velger å kjøpe hytte med venner, er det viktig å ha gode juridiske avtaler på plass for bruk og ansvarsdeling.
Uansett hvilken vei du velger til målet, hjelper vi deg gjerne med bedre råd på veien. Hos oss får du en personlig rådgiver som følger deg opp gjennom hele prosessen og videre i kundeforholdet.