6 råd til deg som skal kjøpe bolig for første gang
Er du klar for å komme deg inn på boligmarkedet? Det kan være både spennende, forvirrende og litt skummelt å skulle kjøpe bolig for første gang. Her gir vi deg gode råd og vink på veien.
1) Sett realistiske mål for valg av bolig
De færreste har råd til drømmeboligen når de er førstegangskjøpere. Kanskje må du inngå kompromiss på ett eller flere punkter. Kanskje er beliggenheten viktigere enn størrelsen? Eller er standarden på boligen viktigere enn beliggenheten? Det kan være lurt å tenke over hvilke faktorer som er de viktigste for deg, og hvilke ting du kan være villig til å gi slipp på hvis den rette boligen dukker opp. Hva er det som skaper et hjem for deg?
2) Sett opp månedsbudsjett
For at du skal kunne ha en stabil økonomi som boligeier, er det er viktig å finne ut hva du har råd til å betale for en bolig i måneden. Ved å lage en oversikt over alle dine månedlige utgifter får du kontroll på hva du har råd til å betale på lånet ditt. Les mer om et typisk budsjett for din husholdning gjennom SIFO sitt referansebudsjett.
Etter at du har funnet ut hva du kan betale månedlig, kan du prøve deg frem med vår boliglånskalkulator på nett, for å finne ut hvor høyt lån du kan å betjene.
En tommelfingerregel er at du kan få boliglån på 85% av det boligen koster. Det vil si at du selv må ha 15% av kjøpesummen i egne oppsparte midler. Dette kan for eksempel være penger du har spart på BSU-konto (boligsparing for ungdom), forskudd på arv, eller andre sparepenger. Les mer om egenkapital her.
4) Søk finansieringsbevis digitalt
Du kan søke om et finansieringsbevis gjennom bankens hjemmeside. Finansieringsbeviset bekrefter summen du kan låne. Ved å følge den digitale finansieringsbevisløypen, slipper du unødvendig papirarbeid, scanning og sending av dokumenter. Banken kan hente inn det meste av relevant informasjon digitalt. Vi henter inn Skattemeldingen din, ser på inntekt og gjeld, og kan basert på denne informasjonen beregne hva du kan få i boliglån. Dersom du er usikker på prosessen, eller står fast, kan du booke et møte med en rådgiver som hjelper deg steg for steg, eller chatte med kundesenteret vårt. Etter at du har fått bekreftelse fra banken, er du klar for å kunne legge inn bud på din drømmebolig.
5) Gå på flere visninger
Det kan være lurt å gå på flere visninger før du bestemmer deg for å legge inn et bud. Etter hvert som man ser flere muligheter, danner det seg ofte et mer tydelig bilde av hva man er på jakt etter. På den ene siden skal du få lov til å kjenne litt på magefølelsen, dette er tross alt ditt nye hjem. På den andre siden er det viktig å ha is i magen til man har sjekket at tekniske og byggrelaterte ting er i orden. For eksempel at alt er bra med det elektriske, rør, tak og vinduer. Dette er ting som kan bli dyrt på sikt hvis det må skiftes ut, og som kan gjøre boligen vanskeligere å selge videre
6) Ny adresse, nytt kapittel
Når du endelig har funnet den rette boligen og signert kjøpskontrakt, må du huske at adressen din skal endres i Folkeregisteret. Dette kan du gjøre her.
Har du flyttet sammen med en samboer? Da er det lurt å skrive en samboerkontrakt.
Videre er det viktig å se over at du har de rette forsikringene. I forbindelse med boligkjøp må du skaffe deg en god innbo- eller husforsikring, og å passe på at du har gode personforsikringer. Banken kan hjelpe deg med informasjon og avtaler på forsikring som passer deg og din livssituasjon. Kontakt en av våre dyktige rådivere her.
Lykke til med boligjakten!