Dette er de nye reglene for BSU
I 2021 kom det nye regler for en av Norges beste og mest populære spareordninger for unge. Hva betyr de nye BSU-reglene for deg? Her får du svaret!
BSU, eller Boligsparing for unge som det heter, er en sparekonto der pengene er øremerket til boligkjøp. Skal du realisere boligdrømmen i ung alder er BSU-konto et must. I 2021 kom det nye regler. Vi har derfor tatt en prat med rådgiver Tony Matre, for å finne ut av hvilke regler som gjelder i år.
"
BSU er blitt enda viktigere for deg som ikke har kjøpt din første bolig
Tony Matre
Ikke lenger skattefradrag for dem som eier bolig
I statsbudsjettet for 2021 har regjeringen gjort endringer som skal gjøre BSU-ordningen mer målrettet. Formålet med BSU er å hjelpe unge inn på boligmarkedet. Regjeringen har dermed rettet spareordningen inn mot de som ikke eier bolig fra før. Det betyr at de som eier bolig, men fortsatt sparer i BSU, ikke lenger får skattefradrag på pengene de har på BSU-kontoen sin. Dette omfatter også dem som eier en del av en bolig.
– Endringen gjør fortsatt BSU til en god spareform, men for deg som ikke har kjøpt din første bolig enda, er Boligsparing for unge blitt enda viktigere, sier rådgiver i banken Tony Matre
Dette betyr imidlertid ikke at du burde kvitte deg med BSU-kontoen dersom du ikke lenger har rett på skattefradrag. Hvis du eier bolig, men selger denne uten å kjøpe ny, vil du få tilbake skattefradrag. I tillegg er innskuddsrenten fortsatt veldig god. Hvis du tenker å spare over tid, er sparing i aksjer og fond som regel et mer attraktivt sparetilbud.
– Etter du har kjøpt din første bolig, er det gjerne på tide å starte sparingen til livets neste faser. Dette kan være en behagelig tilværelse som pensjonist, hyttedrømmen eller egenkapital til barna. Sparing i aksjefond er uansett den mest lønnsomme spareformen hvis du skal spare over tid, sier Tony.
Les om sparing i aksjer og fond
Økning av maksimalt årlig sparebeløp
I tillegg til å fjerne skattefradrag for dem som eier bolig, har regjeringen også økt det maksimale årlige sparebeløpet fra 25 000 kroner, til 27 500 kroner. Dette betyr at maksimalt skattefradrag har økt fra 5 000 kroner til 5 500 kroner. Maksgrensen på hva du kan spare i BSU er 300 000 kroner, og med de nye reglene har du mulighet til å spare denne summen enda raskere.
– Jo mer du sparer, desto større er belønningen. Sparer du maksbeløpet på 27 500 kroner, får du utrolig nok 5 500 kroner tilbake på skatten.
Det at du får 5 500 kroner i skattefradrag ved 27 500 oppsparte kroner på BSU, betyr ikke at du ikke får skattelette ved lavere summer. Du får 20% skattefradrag på BSU uansett hvor mye du sparer. Hvis du for eksempel sparer 20 000 kroner, vil du få 4 000 kroner i skattefradrag.
– For å få fullt skattefradrag må du selvfølgelig betale skatt. Du må tjene rundt 75 000 kroner for å kunne spare maksimalt i 2021.
Trenger du råd om hvordan du skal spare til din første bolig? Send Tony en mail med å trykke på knappen under, eller book et møte digital eller på telefon.
Lykke til med sparingen!
Regler for BSU
- Du får skattefradrag til og med det året du fyller 33 år.
- Du kan spare opp til 27 500 kroner i året
- Du kan spare maksimalt 300 000 kroner på BSU.
- Du får 20 % skattefradrag på ditt årlige oppsparte beløp.
- Du må betale skatt for å få fullt skattefradrag.
- Pengene du sparer må brukes til å kjøpe bolig eller betale ned boliglån. Bruker du pengene på noe annet må du betale tilbake eventuelt skattefradrag.
- Penger du setter inn på BSU, kan du ta ut inneværende år. Pengene blir låst ved årsslutt.
- Du kan kun opprette én BSU-konto. Hvis du avslutter kontoen, kan du ikke opprette en ny på et senere tidspunkt.