Lønner det seg å eie eller leie bolig?
Det kan være store økonomiske fordeler ved å eie, men dersom du har planer om å flytte igjen om kort tid, bør du kanskje heller leie. Dersom du har tenkt å bli boende i en lengre periode vil det lønne seg å kjøpe egen bolig, men det er et par ting til du bør tenke gjennom før du bestemmer deg. Vi hjelper deg så godt vi kan med å bli klok på hva du bør gjøre, og har oppsummert fordeler og ulemper ved å eie og leie.
Fordeler med å leie
Fleksibilitet
Har du fått jobbtilbud i en annen by? Eller du skal bytte studie? Kanskje du ikke trives så godt i nabolaget? Du kan lett flytte fra en bolig du leier. Oppsigelsestid er stort sett det eneste du trenger å tenke på. Du slipper salgskostnader som du må forholde deg til hvis du skal selge bolig.
Mindre ansvar
Slutter komfyren å virke? Eller kanskje det har skjedd en lekkasje? Når du leier er risikoen for uforutsette utgifter mindre. Å reparere skader er i utgangspunktet huseiers ansvar.
Les også: 6 gode råd til deg som er ung og på boligjakt
Mindre økonomiske krav
Det er lettere å komme inn på leiemarkedet enn boligmarkedet. Du trenger å stille med egenkapital til depositum som varierer normalt fra 1 til 6 måneder leie. Depositumet får du tilbake når du flytter, så sant du ikke har påført boligen store skader.
Færre utgifter
Du betaler leie og slipper å tenke på renter. Som regel er strøm og internett kostnader du må betale selv også når du leier, men noen ganger kan dette faktisk være inkludert i leieprisen. Fellesutgifter og kommunale avgifter slipper du å betale. Dette er huseiers ansvar.
Les også: Hvilke forsikringer trenger du som student?
Ulemper med å leie
Huseier bestemmer
Eier av boligen du bor i har ofte regler du må forholde deg til. Dette kan for eksempel være at du ikke får lov til å ha husdyr eller pusse opp. Les leiekontrakten nøye før du signerer den, da oppstår det ikke noen uheldige overraskelser når du skal flytte inn.
Leieforholdet kan avsluttes
Huseier kan avslutte leieforholdet, og da må du nok flytte selv om du ikke er klar for det. Heldigvis må også huseier forholde seg til oppsigelsestid som dere har blitt enige om når leieforholdet startet. Vanligvis er dette 3 måneder.
Å leie er en kostnad
Du får ikke leieutgiftene dine tilbake. Dersom det skjer en verdiøkning på boligen du bor i, vil det bare komme huseier til gode.
Fordeler med å eie
Verdiøkning
Som vi nettopp var inne på kan et boligkjøp være en investering. I de siste 10 årene har brukte boliger hatt en gjennomsnittlig verdiøkning på 62,7 %. Blokkleiligheter har økt mest med hele 78,9 %, mens småhus har økt med 58,2 %, og enebolig med 51 %. Gevinsten er skattefri dersom du har bodd i boligen ett av de to siste årene før du selger.
* Tall er hentet fra SSB 25.05.22
Du betaler til deg selv
Du betaler ned på boliglånet og vil derfor øke egenkapitalen din litt etter litt. Altså en form for sparing. Når du eventuelt skal selge boligen etter noen år vil du da ha en større egenkapital og kan kanskje kjøpe en dyrere bolig.
Les også: Hva er egentlig egenkapital, og hvorfor trenger du det?
Du bestemmer selv
Du kan selge boligen når du vil, og du bestemmer selv om du vil pusse opp eller bygge om boligen. Kanskje du ønsker å fornye kjøkkenet eller male en ny farge i stuen? Dette bestemmer du helt selv, men det er viktig å legge til at noen borettslag og boliger som er fredet kan ha restriksjoner på hva du har lov å gjøre. Sett deg inn i disse reglene før du tar store avgjørelser som å rive en vegg eller bytte gulv.
Les også: 10 tips til en stressfri og billigere oppussing
Skattefradrag
Du får skattefradrag for rentekostnadene på boliglånet.
Ulemper med å eie
Det kan være dyrt å eie
Det kan være vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Du må ha egenkapital, inntekter nok til at du kan betale ned på lånet hver måned, og i tillegg ikke ha over 5 i gjeldsgrad (pr. mai 2022). Gjeldsgrad er din samlet gjeld delt på din årsinntekt. Av og til kan banken være fleksibel og gi deg lån selv om ikke dette er oppfylt, det kalles avvikskvote.
Usikker på om du oppfyller kravene for å søke boliglån?
Utgifter
Når du kjøper, selger og eier bolig må du forholde deg til utgifter som dokumentavgift, meglerhonorar, eiendomsskatt, forsikring, kommunale avgifter og felleskostnader.
Vedlikehold
Du er selv ansvarlig for å vedlikeholde boligen, og må dermed også betale for det. Skjer det for eksempel en vannlekkasje eller et vindu blir knust er det du som må betale for det. Det kan derfor være lurt å ha spart opp en buffer i tilfelle det skulle skje noe uforutsett.
Eventuelt tap ved prisnedgang eller renteøkning
Boligprisene kan både stige og falle. Dersom de faller kan du risikere å tape penger når du skal selge igjen. Det vil si at du kan få mindre fortjeneste eller ingen fortjeneste når du selger boligen din. En annen ting å tenke på er at boliglånsrenten kan stige. Altså du må betale mer på lånet månedlig. Dette gjelder dersom du ikke har valgt å binde renten.
Det koster å selge
Hvis du bestemmer deg for å selge tar dette tid og koster penger. Du må som sagt betale for meglerhonorar, boligannonsering, og eventuelt styling av boligen.
Skal du selge bolig? Vi hjelper deg.
Ta en titt på vår salgsprosess her
Så hva lønner seg egentlig?
Altså; hvis du vet at du skal bo et sted i 2-3 år, kan det absolutt være verdt å kjøpe egen bolig. Det er da mindre risiko for at markedsverdien synker, og at du taper penger. Dersom fleksibilitet er viktig for deg, eller du skal kun bli boende på et sted i en begrenset periode, for eksempel 1 år vil det sannsynligvis heller kunne lønne seg å leie.
Enten du skal eie eller leie bolig kan vi hjelpe deg i din økonomiske situasjon. Lurer du kanskje på hvilke sparemuligheter du har, hvilke forsikringer du trenger, eller hvordan du går frem for å kjøpe bolig? Vi hjelper deg.