Hege Jakobsen – en ildsjel som gir fattige en hjelpende hånd
Hege vrir om nøkkelen til boden i det koselige nabolaget i Fyllingsdalen. Jo lengre inn i gangen vi går, jo flere ting kommer til syne i bodens kriker og kroker. Hun har akkurat hatt åpen dag, og gitt vekk store mengder klær, barneting og kjøkkenutstyr til mennesker i Bergensområdet som lever i fattigdom. Såkalte usynlige fattige kan motta ting, støtte og hjelp hos Hege.
– Dere skulle vært her på søndag, da var det stappfullt, sier Hege med et smil.
Hver dag åpner Hege boden eller fryseboksen sin, og hjelper folk med å få endene til å møtes. På søndager er det åpen dag, og alt fra barnevogner til vaffeljern settes frem. Du finner Hege gjennom Facebookgruppen “Bergen & omegn. Hjelp til personer som ikke har mulighet til å kjøpe seg”. Der kan du bli medlem for å hjelpe med ting og midler, eller for å motta hjelp hvis du trenger det.
Har sett folk bygge seg opp
På spørsmål om hva som fikk den blide bergenseren til å engasjere seg i frivillige arbeid, svarer hun at det hele startet med oppveksten i Bergen sentrum og sin egen mor. Selv hadde de alltid det de trengte, men hun så hvordan moren hennes hjalp barndomsvenner, naboer og kjente som ikke hadde det like lett. Dette vekket en gnist i Hege. Hun ville hjelpe mennesker, og det har hun gjort videre i livet, både i yrkesvalg og livsstil. Gjennom jobb i Kriminalomsorgen og det frivillige arbeidet med Facebookgruppen, har Hege sett og opplevd mye fattigdom og elendighet, men også mye glede, optimisme og takknemlighet.
– Det som motiverer meg er å se den reisen enkelte har fra fattigdom til et godt liv. Noen har kommet hit for hjelp, og etter hvert fått seg både leilighet, bil og familie. Jeg har sett folk bygge seg opp, og det varmer hjertet mitt, sier Hege.
Tør å be om hjelp, og tør å hjelpe
Hege vil hjelpe så langt det går. Hun mener at det er viktig å være åpen, samtidig som man må berolige folk som trenger hjelp med at man har taushetsplikt. Slik blir det også lettere for de trengende å være mer åpen tilbake.
– Vi er mennesker alle sammen, vi må ikke være redde for å hjelpe hverandre, og vi må ikke være redde for å be om hjelp, sier hun.
Det er stor pågang i Facebookgruppen til Hege. Hun forteller at det er ikke nok timer i døgnet eller nok plass i boden til å ta imot alt hun får tilbud om og alle menneskene som vil komme innom. Derfor har hun en oppfordring til andre:
– Start flere grupper. Det er et mye større behov for tiltak som dette enn de fleste tror. Denne Facebookgruppen er hovedsakelig for Bergen, men den vokser og strekker seg ut. Vi ser at den snart dekker flere deler av Vestland. Spør meg gjerne om hjelp, og jeg kan gi råd om hvordan du kommer i gang, sier hun.
De usynlige fattige – de usannsynlige fattige
Hege møter mange mennesker i alle livets faser. En skjebne som gjorde ekstra inntrykk på henne i året som var, er en mann som ble hardt rammet av koronapandemien. Han var en av byens rikeste menn, og gikk konkurs i starten av pandemien. Julen 2020 sto han på trappen til Hege og trengte hjelp til mat og julegaver. Mannen i 60-årene hadde i årevis tatt penger for gitt. Nå ser han viktigheten av det Hege og andre frivillige gjør for menneskene rundt seg.
– Av og til må man føle noe på kroppen selv, for å forstå det. Denne mannen lovet meg at han videre skal hjelpe det han kan, så lenge han lever. Tidligere skjønte han ikke omfanget av usynlig fattigdom, forteller Hege.
Velfortjentprisen betyr mye
Hege trodde først ikke det hun hørte, da banken ringte og fortalte at hun hadde vunnet Velfortjentprisen.
– Jeg trodde det var tulleringing, sier hun og ler. - De måtte sende sms og ringe meg opp igjen før jeg trodde på det.
Slik er det for mennesker som er vant til å gi, men ikke vant til å få. Denne gangen var det Hege sin tur til å la gledestårene trille, som så mange andre har gjort før, etter å ha mottatt hennes hjelp.
Konseptet Velfortjent
Kjenner du en ildsjel som har fortjent en ekstra påskjønnesle?