Husk å fylle opp BSU- kontoen din før nyttår
Vi nærmer oss slutten av året, førjulskosen er allerede godt i gang og før du vet ordet av det er vi inne i et nytt år. Nytt år gir nye muligheter, og med Boligsparing for unge (BSU) er du ett steg nærmere boligdrømmen. Husk å fylle opp kontoen før nyttår, for å få skattefradrag!
Frist for BSU i 2021
Fredag 31. desember 2021 er siste frist for å sette inn penger på din BSU, og ikke glem at det må gjøres innen kl. 13.30. Da har du muligheten til å fylle opp til maksimalbeløpet på 27.500 kroner, og dermed få skattefradrag for det beløpet du har klart å spare i 2021.
Har du allerede fylt opp BSUen din for året 2021?
Noen av oss er skikkelig supersparere som liker å fylle opp BSU-kontoen rett etter nyttår. Hvis dette gjelder deg, anbefaler vi å vente til 3. januar 2022. Da er banken åpen igjen, og overføringen kan gå mest mulig sømløst.
Har du ikke BSU-konto enda?
Er du mellom 18 og 34 år, og ønsker deg egen leilighet eller hus? Som ung har du gjerne mange drømmer for livet, og da kan det være smart å starte sparing i BSU så raskt som mulig. BSU er nemlig en gyllen mulighet til å realisere boligdrømmen på egenhånd.
Få bankens beste sparerente
Sparing i BSU er supergunstig. I tillegg til at du får bankens beste sparerente, og bygger opp egenkapital til kjøp av bolig, får du også 20 % skattefradrag på det årlige sparebeløpet ditt!
Samtidig viser du banken at du har evne og vilje til å spare. Det kommer godt med når du skal søke ditt første boliglån. Har du klart å fylle opp BSU-kontoen din til maksimumsbeløpet i inneværende år, får du et skattefradrag på 5.500 kroner.
Når får jeg skattefradrag?
Tjener du penger, men bruker frikort, får du ikke skattefradrag. Du får altså bare skattefradrag hvis du betaler skatt. Nytt fra 2021 er at du ikke får skattefradrag på BSU-sparingen din dersom du eier eller delvis eier en bolig allerede.
Kan jeg bruke pengene til andre ting enn bolig?
Pengene du har spart i BSU må brukes til bolig. De kan enten brukes til boligkjøp, nedbetaling av boliglån, eller til å påkoste eller vedlikeholde boligen. Om du ikke bruker pengene på bolig, vil du måtte tilbakebetale skattefradraget du har fått.
Hvorfor fylle opp BSU nå?
Har du enda ikke spart i BSU i år eller ikke har fylt opp beløpet du kan spare, bør du sette inn så mye du klarer nå før nyttår, for å få mest mulig igjen for din sparing. Du får skattelette basert på summen du har spart i inneværende år.
Boligsparing for Ungdom - kort oppsummert:
- Du kan spare i BSU t.o.m året du fyller 33 år
- Du velger selv hvor mye du vil spare hvert år, og du kan også ta en pause i sparingen om du ønsker det.
- Du får 20 prosent av sparebeløpet ditt i skattefradrag, maks kr. 5 500 per år.
- Skattefradraget gjelder kun de som ikke ennå har kjøpt sin første bolig.
- Du kan spare inntil 27.500 kroner i BSU per år.
- Tilsammen kan du spare maks 300.000 kroner i BSU.
- For å få skattefradrag må du ha skattbar inntekt, det vil si at du må tjene mer enn frikortet.
- Pengene du har spart i din BSU må brukes til boligkjøp, nedbetaling av boliglån eller oppussing. Velger du å bruke pengene på noe annet, må skattefradraget du har fått/oppnådd betales tilbake.
- Om du velger å ta ut noen kroner fra din BSU, kan du ikke ta ut mer enn årets innskudd. Ønsker du å ta ut mer enn årets innskudd kan du ikke fortsette sparingen.
- Du kan bare starte BSU-sparing én gang, det er altså ikke mulig å ha flere BSU-kontoer i ulike banker.