Hva skjer med boligmarkedet nå?
Vi lever i en urolig tid, hvor prisene stadig øker. Presset på privatøkonomien og dystre avisoverskrifter kan gi ringvirkninger og påvirke boligprisene. Hva betyr dette for kjøper og selger i dagens marked og hvordan blir det fremover?
Førstegangskjøpere
For førstegangskjøpere er en justering i negativ retning gode nyheter. Hvis du får boliglån kan dette være et gunstig tidspunkt å kjøpe på. Likevel er det nok ikke i blant førstegangskjøpere man vil merke den største prisnedgangen. Det er mange førstegangskjøpere, og med stor interesse blir det gjerne ikke like mye negativt press på prisene.
Selge og kjøpe i samme marked
Skal du selge og kjøpe i samme marked vil utslagene sannsynligvis ikke bli så store. De pengene som eventuelt «tapes» ved salg i et synkende marked vil du statistisk sett kunne ta inn igjen ved kjøp i samme marked. Det forutsetter imidlertid at man kjøper og selger innenfor noenlunde samme tidsrom, i samme lokale marked og i samme boligsegment. Usikkerheten kommer først hvis du flytter ut av et geografisk marked og inn i et annet, eller bytter bolig fra dyrt til billig.
Flytte til et annet geografisk marked
Geografisk er det store forskjeller på kvadratmeterpriser og prisutvikling. Skal du flytte langt av gårde bør du forhøre deg med din megler. Eiendomsmegleren kan gi deg prisstatistikker og god hjelp når det gjelder tall som viser utviklingen i området du skal flytte til.
Flytte til en billigere bolig
Dyre boliger blir ikke så hardt rammet av økte kostander i samfunnet ellers. Som regel er kjøpers økonomi ikke sårbar nok til at økte daglig kostnader har begrensende innvirkning. Erfaringsmessig ser vi at de mest attraktive boligene holder seg til en stabil pris, uavhengig av utenforliggende svingninger. Hvis du for eksempel skal flytte fra hus til leilighet er mulighetene fortsatt til stede for å gjøre en god handel.
Flytte til en dyrere bolig
Det å kjøpe seg opp i et nedadgående marked kan være skummelt, men også en god idé, fordi du statistisk sett får være med på en prisoppgang igjen på et senere tidspunkt. Det er likevel vanskelig å si noe konkret om utbyttet av et slikt boligbytte, da det kan variere veldig. Som sagt er det relativt trygt å kjøpe «drømmeboligen» som har mange interessenter, da disse boligene holder seg stabile i verdi.
Flere faktorer enn prisnedgang gjør seg gjeldene i denne situasjonen, og en megler vil kunne gi deg skreddersydd rådgivning tilpasset hvert enkelt tilfelle - både når det gjelder verdien på boligen du har og prisvurdering i det markedet du vil inn i.
"
Les deg litt opp på markedssituasjonen og knytt til deg en megler som kan veilede underveis.
Advokat, Einar Haugland
Dystre avisoverskrifter – en selvoppfyllende profeti?
Vi har tidligere sett at det har vært tegn til nedgang i boligprisene, men at selve nedgangen ikke har kommet før media presenterer dystre utsikter. Mediene kan ha hatt rett, men det oppleves ofte som en selvoppfyllende profeti.
Overskriftene rammer boligmarkedet.
Avisene ønsker lesere og vil noen ganger fremstille situasjoner som mer dramatiske enn de faktisk er. En avis publiserte i oktober en boligsak med overskriften «Synd på de som prøver å selge nå». Etter en nærmere titt på innholdet i artikkelen ser man at overskriften like gjerne kunne vært «For høy prisantydning».
Advokat i Fana Sparebank Eiendom, Einar Haugland har en oppfordring til deg som skal kjøpe eller selge:
– Les hele saken. Har man litt tidsperspektiv og handler i samme marked er det ikke sikkert at overskriftene er så reelle. Min oppfordring er å lese seg litt opp og knytte til seg en megler som kan veilede underveis, sier han.
Faktorene bak press i markedet
Press i markedet er ofte den viktigste faktoren for prisendringer. En faktor som ofte oversees ligger spørsmål om netto tilflytning og fraflytning fra området. Under oljekrisen opplevde Stavanger en betydelig fraflytning og Oslo fikk tilsvarende tilflytning. Prisene i Oslo gikk opp og i Stavanger så man en markant nedgang. Arbeidsinnvandring for noen år siden gav press i boligmarkedet i større byer.
Behov for 350 leiligheter eller hus
I Bergen var det netto tilflytning 705 personer i 2. kvartal 2022. Beboere pr. husholdning var så vidt i overkant av 2 ifølge Statistisk sentralbyrå. Man kan lese tallene i retning av at det er behov for 350 leiligheter eller hus i 2. kvartal. Selv om dette kun er et estimat, gir det oss en antydning om at denne faktoren kan medføre et press på boligmarkedet.
Nybygg kan være løsningen
Nybygg vil kunne utjevne denne faktoren, men vi vet at priser på byggevarer har økt og at noen utbyggere har avventet igangsetting sine nybygg som følge av dette.
På den andre siden vil press i leiemarkedet gi økte leiepriser, som igjen gir leietakere et argument for å kjøpe i stedet for å leie. Når disse leietakerne kommer inn på boligmarkedet, noe som gjerne skjer hvis prisene faller, vil det igjen gi grobunn for økte boligpriser.
Tiden leger alle sår
Hvis du har et langtidsperspektiv er sannsynligheten stor for at du kommer greit ut av boligkjøpet. Historien viser oss både oppganger og nedganger, men de som kjøpte en leilighet for eksempel i år 2002 og mente de betalte mye den gang, vil nok alle være enige i at det ble en god deal til slutt, selv om boligprisene har hatt et fall underveis. Har man litt tidsperspektiv og handler i samme marked er det ikke sikkert at det er så skummelt like vel.