9 smarte sparetips til unge
Drømmer du om å kjøpe bolig, eller er det et spesielt reisemål som står øverst på ønskelisten? Sparing hjelper deg på veien – her får du vår rådgiver Ole sine beste tips.
Det er smart å starte tidlig med sparing for å få på plass gode rutiner i det lange løp.
Enten du er student, eller du har fått din første voksenjobb, kan du lage deg en god spareplan – til både kortsiktige og langsiktige mål.
– Det er mange måter å spare på, og for å komme i gang må du først få oversikt over hverdagsøkonomien din, sier Ole Algrøy, rådgiver i banken.
1. Hva bruker du penger på?
Uansett hvordan du velger å spare er første bud å ha et bevisst forhold til egen økonomi. Ta en gjennomgang av kontoutskriften, og sett opp et budsjett som samler alle inntekter og utgifter.
– Tenk gjennom hva du ønsker å bruke penger på, og gjør prioriteringer. Kanskje er det noen steder du kan redusere noen utgifter, sier Ole.
Med en god oversikt på plass får du også svar på hvor mye du kan spare hver måned.
2. Sett deg mål
Drømmer du om å kjøpe din første bolig, og trenger egenkapital? Eller er det en spesiell reise du vil spare til? Da har du konkrete sparemål, både på kort og lang sikt.
– Lag en spareplan der du setter av litt penger hver måned, og få inn gode rutiner for det, råder Ole.
Har du flere sparemål er det nyttig å tenke gjennom hva som er viktigst for deg. Hvis egenkapital til boligdrømmen står øverst på ønskelisten, er det smart å sette penger på BSU-konto først.
3. Spar til boligdrømmen i BSU
BSU er den beste sparekontoen for deg som er under 34 år, og ønsker å spare til bolig. Her får du bankens beste sparerente, og ikke minst gode skattefordeler.
– Når du har skattbar inntekt bør du begynne å spare i BSU. Mange får sin første jobb allerede i tenårene, og vi anbefaler å begynne BSU-sparing tidlig, sier Ole.
Det er enkelt å komme i gang, og husk å starte i god tid før du skal kjøpe bolig.
4. Bufferkonto: perfekt for småsparing
Det er smart å sette av et fast månedlig beløp på bufferkonto i tillegg til BSU. Bufferkonto har ingen risiko sammenliknet med fondssparing, og er en perfekt måte å spare litt, men ofte.
Ole mener alle bør ha en buffer i banken til uforutsette utgifter. Det kan være en vaskemaskin som ryker, eller en tannlegeregning som ble dyrere enn du trodde.
– Da er det godt å ha spart opp en buffer – som et sikkerhetsnett når du trenger det, sier han.
5. Spar langsiktig i fond
Har du fortsatt penger til overs kan fondssparing være et smart valg for å spare langsiktig. Historisk sett gir dette bedre avkastning enn banksparing.
– Banken har en egen sparerobot som kan hjelpe deg å komme i gang. Den gir deg nyttig informasjon, blant annet om hvordan du sparer i fond, hvilken spareform som er best for deg og hvilken risiko du bør ta. Ut ifra svarene dine får du ut anbefalte fond, og velger selv hvor mye du vil spare, forklarer Ole.
6. Gå på butikken en gang i uken
For å nå sparemålene dine er det lurt å ta bevisste økonomiske valg i hverdagen. Se for eksempel på matvanene dine – kan du spare noe på å trekke kortet litt sjeldnere?
Start med ukeshandling på matbutikken, da kan du spare både penger og tid. Handleliste høres kanskje kjedelig ut, men det er gull verdt for en effektiv handletur og hjelper deg med å unngå ekstraturer på butikken.
7. Se over alle abonnementer
TV, strømmetjenester, nettaviser og mobilabonnementer – listen over tjenester vi betaler for kan fort bli lang.
– Ta en gjennomgang, og få oversikt over hvilke løpende abonnementer du har. Avslutt det du ikke bruker og prioriter hva du faktisk trenger, så får du noen kroner ekstra til sparing, råder Ole.
8. Unngå forbrukslån hvis du kan
Forbrukslån og kredittkortgjeld binder deg til å betale ned med høye avdrag, og renter hver måned.
Det går ut over muligheten din til sparing, og er noe du bør unngå hvis du kan.
9. Book et spare-møte med rådgiver i banken
Prat med en personlig rådgiver i banken, og få gode råd tilpasset akkurat deg for hvordan du kan spare.
– Vi kan hjelpe deg med å komme i gang, og lage en god spareplan, avslutter Ole.