Slik unngår du de vanligste fallgruvene ved kjøp av bolig
Skal du kjøpe bolig? Husk at du ikke bare kjøper det du ser, men også det du ikke ser. Vår dyktige eiendomsmegler Chris-André tipser deg om hvordan du som kjøper kan unngå de mest vanlige fallgruvene.
Dette bør du sjekke nøye på visning
Chris-André anbefaler at du tar deg god tid på visning. Sjekk heller en gang for mye enn en gang for lite. Det er fort gjort å bli blendet av en nymalt vegg, men det viktigste er kanskje å undersøke for eksempel om det er gjort søknadspliktige ombygginger eller om det foreligger byggeplaner i området. Videre bør du sjekke standard på rør og elektrisk anlegg, og gå nøye gjennom boligen med et kritisk blikk. Bruk sansene dine, “kjellerlukt” kan for eksempel være et tegn på mugg. Disse tingene er lett å glemme på visning, men kan bli dyre på sikt dersom de må fikses.
- Her gjelder føre-var-prinsippet! tipser Chris-André.
Kjøpe i borettslag eller sameie?
Husk å undersøke om det er planlagt prosjekter i borettslaget eller sameiet i nærmeste fremtid. Dersom det er vedtatt større rehabiliteringsprosjekter kan fellesgjelden øke drastisk. Dette kan i verste fall gi negativ verdi på boligen, og ta flere år å tjene inn igjen. Megler skal kunne svare på spørsmål om rehabilitering. Benytt sjansen og ikke vær redd for å spørre. Ring gjerne til styreleder i sameiet hvis du er usikker.
"
Sett deg inn i kjøpsprosessen og les salgsoppgaven nøye.
eiendomsmegler, Chris-André
Skal du kjøpe et oppsussingsobjekt?
- Les salgsoppgaven nøye! sier Chris-André. Det er en grunn til at prospekt og tilstandsrapport lages, og hvis du kjøper et oppussingsobjekt er det kanskje enda viktigere å ha lest grundig gjennom tilstandsrapporten.
Videre tipser han om at det kan være lurt å ha med en fagperson på visning dersom du går med større planer om renovering.
- Fagfolk ser ting som bør gjøres eller som ikke er gjort bra nok. Slik kan du unngå lite hyggelige overraskelser etter at kjøpet er gjort, sier han.
Han legger også til at du bør be selger om dokumentasjon på tidligere utført arbeid. Slik får du en oversikt over om arbeidet er gjort profesjonelt eller ikke. Mangel på dokumentasjon kan bety større risiko for deg som kjøper.
Et boligkjøp skjer ikke hver dag
- Sett deg inn i kjøpsprosessen, les dokumentene nøye, og spør megler dersom du lurer på noe. Det er ikke hver dag du kjøper ny bolig, derfor er det vel verdt en grundig gjennomgang, avslutter Chris-André.
Første steg til et godt kjøp: Ta kontakt med megler og spør om å få så mye informasjon om boligen som mulig.
Meglerne i Fana Sparebank Eiendom hjelper deg gjerne med både kjøp og salg.
Husk å sjekke dette før kjøp:
- Les egenerklæringen samt taksten spesielt nøye. Her kan det være viktig informasjon om feil og mangler samt forhold som kan gi grunnlag for at noe bør undersøkes nærmere, i enkelte tilfeller med fagfolk.
- Husk at eldre boliger ble bygget med bakgrunn i andre krav enn hva som gjelder i dag – og videre at tiden for utskiftninger kan være moden selv om eiendommen tilsynelatende fremstår i bra stand.
- Er det i ettertid innredet rom, foretatt søknadspliktige ombygninger, eller har boligen en utleiedel? Undersøk i prospektet eller avklar med megler hvorvidt dette er godkjent. I slike tilfeller bør en også vurdere å forespørre dokumentasjon på arbeidene som er utført.
- Forhør deg om det foreligger planer i området av betydning; som påbygg på naboeiendommer eller annet av betydning.
- Generelt gjelder å gå nøye gjennom boligen. Bruk dine sanser; «kjellerlukt» kan være tegn på fukt og mugg, likeså mugglukt på bad. Tidligere taklekkasjer kan ofte ses i form av skjolder på bygningsplater på loftet, mens svart isolasjon er tegn på at den har vært fuktig. Manglende grunnmursplast er et tegn på at drenering er av eldre dato.
- Inspiser alle rom nøye. Krypkjeller og loftsrom bør inspiseres spesielt nøye.
- Avklar alder på bad. En del bad kan være moderniserte med nye fliser, men hvor badet likevel teknisk sett er av eldre dato. Viktige forhold er om sluk er av nyere type (plast sluk med klemring for membran) og at røropplegg er byttet (dra siste del av 90-tallet ble det vanlig med «rør i rør», er system med plastrør fremfor kobberrør og hvor lekkasjer skal ledes til et skap). Man kan enkelt, ved å skru på dusjen, kontrollere at det er tilstrekkelig fall mot sluk.
- Avklar om det er gjort oppgraderinger på det elektriske anlegget, hva/når og om det finnes dokumentasjon. (I 1999 ble det innført krav om dokumentasjon i form av samsvarserklæringer på utført arbeid.)
- Vindusglassenes alder kan normalt kontrolleres ved å lese datostempling inne i glassene, vinduenes tilstand sjekkes enkelte ved å inspisere og åpne/lukke vinduene.