Snart kan du ikke lenger selge boligen din "som den er"
Fra 1. januar 2022 gjøres det noen viktige endringer i avhendingsloven. Endringene gjøres for at bolighandelen skal bli tryggere for deg, blant annet ved at kjøper får grundigere opplysninger om boligen. Her forteller vi deg mer om hva dette innebærer.
«Som den er» forbehold
Det har vært vanlig å ta et forbehold om at en brukt bolig selges «som den er» også i forbrukerkjøp. Etter 1. januar 2022 vil det ikke lenger være mulig å ta et slikt generelt forbehold ved salg til forbruker. For at ikke enhver mangel skal kunne føre til prisavslag eller erstatning er det imidlertid satt en grense på at mangelen må utgjøre minst 10.000 kr. Dette blir noen ganger kalt kjøpers «egenandel». Kjøper kan kreve prisavslag eller erstatning dersom det oppdages mangler som samlet utgjør mer enn 10.000 kr. Utgjør kravet mindre enn kr. 10.000 er det uansett viktig at det blir reklamert. Skulle det komme flere krav, f.eks på totalt kr. 30.000 vil selger, eller boligselgerforsikringsselskapet dekke kr. 20.000, hvis man har forsikring.
Når selger ikke lenger kan ta et slikt generelt forbehold, vil det være en sterk oppfordring til å gi grundige opplysninger om boligen. Selger vil fremdeles kunne ta konkrete forbehold, så lenge det kommer tydelig frem hva man tar forbehold om.
"
Endring i avhendingsloven vil bidra til bedre informasjon om boligen og dermed gjøre handelen tryggere for både kjøper og selger.
Einar Haugland, advokat i Fana Sparebank Eiendom
Tilstandsrapport
I forlengelsen av endringene som gjøres i avhendingsloven er det også kommet nye forskriftskrav til tilstandsrapporter. Ved å stille strengere og universelle krav til hva som anses som en godkjent tilstandsrapport, vil man legge til rette for at flere skjulte feil og mangler avdekkes før kjøper inngir sitt bud, istedenfor at dette oppdages etter at boligen er overtatt. Forskriften er veldig konkret utformet med tanke på hva takstmann skal undersøke. Det har vært mye oppmerksomhet i media at det vil bli krav til at takstmann skal bore i vegg for å sjekke at det ikke er fukt på bad. Selgere har mulighet til å i stedet opplyse i takst om at hulltaking ikke er gjennomført.
Økte krav til tilstandsrapporten vil antagelig medføre at disse kan bli en del dyrere. Dersom en ønsker å tegne boligselgerforsikring, noe vi alltid anbefaler, vil det være et krav at det er utført en godkjent tilstandsrapport.
Arealavvik
Dersom innvendig areal avviker fra areal opplyst i takst med mer enn 2 % (minst en kvadratmeter) vil dette utgjøre en mangel.
Reklamasjonsfrist
Det er ikke gjort endringer i frister for å reklamere. Kjøper må reklamere «innen rimelig tid», noe rettspraksis har kommet frem til betyr at en må reklamere senest 2-3 mnd etter at mangelen ble (eller burde blitt) oppdaget.
Bør jeg selge nå eller etter nyttår?
Ta en prat med oss, flere hensyn kan spille inn og megler vil kunne veilede deg. Tilstandsrapporten vil nok bli noe dyrere over nyttår, samtidig vil man forhåpentligvis også få mindre reklamasjoner fra kjøper som har fått grundigere informasjon.
Har du spørsmål om den nye loven eller andre ting som har med boligsalg å gjøre, ønsker vi å høre fra deg.