Svindel og deepfake - slik blir du trygg
Svindlere blir stadig mer profesjonelle. De kan sende deg en SMS som ser ut som den kommer fra banken, eller lure deg med manipulerte bilder, video eller lyd - såkalt “deepfake”. Kanskje ringer et familiemedlem og spør om å låne penger. Stemmen kjenner du, men svindlere kan ha manipulert lyden! Hvordan kan du sikre deg mot skremmende gode svindlere? Det svarer vi på her.
Første bud: ikke del din BankID med noen
Ikke en gang med politiet. Din mann, søster, venn eller tante har ingen ting å gjøre med din BankID. Du skal heller ikke oppgi din BankID til offentlige bedrifter eller organisasjoner, selv om du bruker BankID for å logge deg inn i deres portaler.
Det er lett å la seg lure – vær kritisk
Hvis en SMS, epost, melding via sosiale medier eller telefonsamtale handler om overføring av penger eller bruk av BankID, kan det være lurt å være ekstra kritisk og sjekke en gang til.
– Svindlerne er så gode til det de driver med, at hvem som helst kan bli lurt, forteller Kathrine Mjånes, leder for kundesenteret i Fana Sparebank.
– De kan sende en SMS fra et nummer som tilsynelatende er banken sitt telefonnummer, og avsender kaller de for eksempel for “Sparebanken”. I emnefeltet kan det stå noe overbevisende, som for eksempel: “Viktig informasjon fra banken”, fortsetter hun.
"
Banken eller andre virksomheter vil aldri spørre deg om å oppgi din BankID eller annen sensitiv informasjon.
Kathrine Mjånes, leder for kundesenteret i Fana Sparebank
Hvordan vet du om du blir lurt?
Banken sender jo av og til SMS med viktig informasjon. Så hvordan skal man da kunne vite hva som er reell informasjon fra banken og hva som er svindel?
– Så lenge du ikke blir bedt om å oppgi noe sensitiv informasjon om deg selv, overføre penger til en konto eller trykke på en link og bruke din BankID, skal du i utgangspunktet vær trygg. Da er det sannsynligvis en helt vanlig, reell melding fra banken, forteller Kathrine.
– Husk at banken aldri vil be deg om å oppgi sensitiv informasjon som for eksempel passord til din BankID. Er du usikker på om en SMS, epost eller telefonsamtale er svindel, anbefaler jeg at du tar kontakt med banken for å dobbeltsjekke, sier hun.
Hva er egentlig deepfake?
Teknologien utvikler seg med stormskritt, og det gjør det lettere for svindlere å utgi seg for å være noen de ikke er. Det kalles “deepfake” når bilder, video og lyd brukes til å lage en overbevisende fremstilling av at noen sier eller gjør noe de ikke har sagt eller gjort i virkeligheten.
For eksempel kan du bli presentert for en video hvor det ser ut som at en kjent person eller noen som står nær deg snakker, men i virkeligheten er ny lyd og ansiktsmimikk lagt på et gammelt klipp. Dette kan se veldig ekte ut, og gi deg feil eller farlig informasjon.
På samme måte kan stemmekopier lagres og stemmer som ikke finnes kan konstrueres. Vær derfor kritisk til telefonsamtaler som omhandler overføring av penger eller bruk av BankID, uansett hvor mye du stoler på den som ringer.
Innboforsikring kan hjelpe deg
Vi tilbyr innboforsikring gjennom vår samarbeidspartner Frende Forsikring. Har du innboforsikring, kan du få hjelp til å rydde opp etter ID-tyveri eller nettmisbruk.
Sjekk pris og bestill innboforsikring her
Bedre føre vàr
Det generelle rådet er å ikke trykke på linker som du er usikker på, sjekke en ekstra gang med banken eller spørre flere om SMS, epost eller telefonsamtaler som du er usikker på.
Bedre føre vàr enn etter snar.
Kan du ha blitt utsatt for svindel? Vi hjelper deg: