Ung og smart: Slik blir du god på sparing
Ønsker du deg nye kule sko, en ny sykkel, eller har du begynt å tenke på å ta førerkortet? Da kan smarte sparetips være noe for deg.
Hvordan lager man en plan for å spare, og hva er egentlig et budsjett?
I banklokalet på Os har vi i Fana Sparebank flere ganger arrangert «Pengefellen» - en time med sosial hygge, pizza og økonomilæring for unge. Finn Ruben Mongstad er en av rådgiverne i banken som står bak arrangementet.
– Å spare handler om å prioritere, og det er faktisk litt som å trene: du må øve for å bli god på det, sier han.
1. Finn sparemål som motiverer
For å komme i gang med sparing er det viktig å lage noen sparemål som motiverer deg. Da blir det enklere å prioritere det i hverdagen. Start i det små, som for eksempel å spare lommepenger til en sydentur.
– Litt sparing er bedre enn ingen sparing, sier Finn Ruben.
2. Hvor mye kan du spare?
For å vite hvor mye du kan spare trenger du oversikt over hvor mye penger du får inn på konto, og hvor mye du bruker. Da kan du sette opp et enkelt budsjett – der du deler opp pengene dine i kategorier som «forbruk» og «sparing».
3. Unngå «lommetyver» i hverdagen
Småbeløp kan bli store over tid. Kioskene har ofte høyere priser, derfor lønner det seg å handle på butikken når du for eksempel skal ha med snacks til kino.
La oss ta et annet eksempel: hvis du bruker 45 kroner i kantinen på en sjokolademelk og ett rundstykke hver dag, blir det til 9225 kroner på ett år.
– Dette er penger som i stedet kan settes av til sparing eller investering, som kan vokse over tid, sier Finn Ruben.
4. Kjøp brukt, og selg det du ikke trenger
Dine gamle skatter kan gi ny glede for andre. Ved å selge ting du ikke bruker lenger, vil du ikke bare rydde opp i hjemmet, men også få ekstra penger til sparingen din.
– Tenk også gjennom hva du bruker penger på.
Ikke handle på salg bare fordi det er på salg. Tenk: “trenger jeg dette mer enn sparemålet jeg har satt meg?”
5. Spør foreldrene dine om hjelp
De kan ha gode erfaringer med å spare, har mer erfaring med økonomi, og kan komme med nyttige råd om hvordan du håndterer pengene dine smart. Å lære av dem kan bidra til at du blir mer bevisst på din egen økonomi.
Finn Ruben har også noen gode råd til hvordan foreldre kan bidra til å lære unge om å spare, prioritere og unngå unødvendige utgifter.
Lag en god plan sammen
Hvordan kan du som forelder hjelpe unge å komme i gang med sparing? Å lage en enkel spareplan er en fin start. Med en god og realistisk plan kan sparing bli en naturlig del av hverdagen.
– Snakk om hva de unge ønsker å spare til, og sett opp et realistisk sparebeløp hver måned, råder Finn Ruben.
For å forstå mer om økonomi kan ukepenger være et godt verktøy. Det gir konkrete beløp ungdommen må forholde seg til, og de får god øving i å prioritere og ta økonomiske valg.
– Start med å gi en sum som passer både alder og ansvar. Bruk pengene som en mulighet til å diskutere forbruk og sparing, sier Finn Ruben.
Vær et godt forbilde
Foreldre har en viktig rolle som forbilde. Ungdommen lærer mye bare ved å observere, enten det gjelder økonomi eller andre vaner.
Gjennom en vanlig dag kan man møte på mange små fristelser, som en sjokolade på butikken, et nytt spill, eller klær.
– Å lære de unge å prioritere, og forstå hvilke kjøp som er nødvendige, kan hjelpe dem til å unngå impulskjøp, sier Finn Ruben.
Når sparesummen vokser vil det motivere til mer sparing, og mindre impulskjøp.
– Ta gjerne en prat med en rådgiver hos oss i Fana Sparebank for tips og verktøy til økonomisk læring i ungdomsårene, tipser Finn Ruben.
Vet du om et lag eller en organisasjon som kunne tenke seg å delta på «Pengefellen»? Ta kontakt på telefon 450 39 476.
Innholdet er produsert i samarbeid med Os og Fusaposten marknadsavdeling.